Predstavljamo vam Tesla Model Y, najnoviji model iz porodice električnih vozila američke kompanije Tesla. Model Y je krosover SUV koji ima za cilj udovoljiti različitim potrebama vozača, od prostranosti do performansi te visokotehnološkim karakteristikama, a sve to bez emitovanja štetnih gasova.

Dizajniran na osnovu uspeha Modela 3, Model Y ima sličan raspored unutrašnjosti i tehnologiju. Kontrolna tabla u vidu centralnog ekrana osetljivog na dodir i futuristički dizajn pružaju visok nivo udobnosti i praktičnosti. U ovom trenutku (april, 2023) dosupne su tri verzije ovog modela: Model Y, Model Y Long Range, Model Y Performace. Tesla je ovaj model dizajnirala na način da je svaka komponenta, uključujući bateriju, motor, poboljšanu aerodinamiku optimizovana tako, da svaka ima korist jedna od druge, čime je napravljen verovanto jedan od najefikasnijih automobila.

Model Y dolazi i sa poboljšanom verzijom autonomnog vozačkog sistema, koji omogućava autonomnu vožnju na autoputevima, automatsko parkiranje i prepoznavanje saobraćajnih znakova. Pored toga, Model Y ima impresivnu brzinu – sposoban je da ubrza od 0 do 100 kilometra za oko 3,7 sekundi (Model Y Performance), što je impresivno za SUV.

Dizajniran za sigurnost

Kao i kod svih Tesla automobila (ali i gotovo svih drugih na električni pogon) Tesla model Y je konstruisan tako da ima malu verovatnoću od izvrtanja na putu, jer ima nisko gravitaciono težište, obzirom da se baterija nalazi u podu automobila, čime se celokupna težina automobila „približava“ površini puta na kojem se auto kreće. Tesla inače sve svoje automobile dizajnira tako da su iznad propisanih normi za sigurnost. Na testovima Euro NCAP-a (Evropski program ocenjivanja novih automobila) model Y je ocenjen sa 5 zvezdica.

Posebno patentirana konstrukcija bočnog praga podupire šasiju automobila, apsorbuje uticaj eventualnog udarca i tako štiti putnike ali i bateriju. Kruta i jaka strukturalna karoserija sprečavaju „gužvanje“ i prodor u putnički prostor, dok veliki prazni prostor, kako u prednjem tako i u zadnjem delu karoserije, takođe smanjuju mogućnost od povreda. Veći prostor u unutrašnjosti automobila, dozvoljava vazdušnim jastucima veću naduvanost čime se takođe povećava bezbednost putnika.

Sistem sa osam kamera i naprednim programom za obradu vizualnih podataka pružaju vidljivost od 360 stepeni i detektuju objekte u blizini kao što su pešaci, biciklisti i druga vozila.

Aktivni sigurnosni sistem (razvijen u okviru Tesline tehnologije autopilota) ima:

  • Automatsko kočenje u slučaju nužde, gde senzori i kamere mogu detektovati pešake ili objekte isred sebe i aktivirate kočnicu za sprečavanje sudara.
  • Upozorenje na frontalni sudar. Emituju se vizualna i zvučna upozorenja ukoliko se detektuje neizbežan sudar sa preprekama.
  • Upozorenje na sudar u „mrtvom uglu“. Tesla automobili otkrivaju mogući sudar i u slučaju nalaženja drugog automobila u tzv. mrtvom uglu.
  • Upozorenje za napuštanje vozne trake. U slučaju neželjenog napuštanja kolovnozne trake, pored zvučno/vizualnog upozorenja, moguće je i korektivno ispravljanje upravljača za ostanak u traci.

Unutrašnjost Modela Y

Model Y pruža maksimalni komfor — može prevesti 5 putnika i njihov prtljag (inače postoji i model sa 7 sedišta). Sva sedišta u drugom redu preklapaju se pojedinačno do kraja, čime se dobija dodatno veliki prostor za prenos npr. skija ili delova kućnog nameštaja… i još mnogo toga. Vrata zadnjeg prtljažnika su postavljena nisko prema podu što utovar i istovar čini jednostavnim i brzim.

Model Y takođe dolazi s panoramskim staklenim krovom koji pruža osećaj prostranosti i prirodne svetlosti u unutrašnjosti vozila – i to sa UV zaštitom a na krovu su i dva staklena panela koja se mogu otvoriti za dodatnu ventilaciju.

Sedišta su obložena visokokvalitetnom kožom ili sintetičkim materijalima, što zavisi od opcija koju kupac izabere. Vozačeva sedišta se podešavaju električno i imaju memoriju pozicija za više korisnika. Prednja i zadnja sedišta poseduju grejače, što pruža dodatnu udobnost u hladnim mesecima.

Za kontrolisanje vozila i pristup informacijama, Tesla Model Y ima veliki 15-inčni centralni ekran osetljiv na dodir. Ovaj ekran omogućava vozaču da kontroliše sve funkcije vozila, uključujući sistem navigacije, audio uređaje, klimu, i mnoge druge opcije. Takođe se može prikazati slika sa kamera koje su postavljene oko vozila, što olakšava parkiranje i manevrisanje u uskim prostorima.

Tesla Model Y takođe ima impresivan sistem zvuka sa 14 zvučnika koji pružaju jasan i moćan zvuk. Vozač i putnici mogu slušati muziku sa raznih izvora, uključujući radio, internet radio stanice, streaming usluge muzike i druge.

Autonomija i pogon na sva četiri točka sa dva motora

Tesla All-Wheel Drive (pogon na sva četiri točka – nalazi se na modelima Model Y Long Range i Model Y Performance) ima dva nezavisna elektro-motora koja digitalno upravljaju obrtnim momentom prednjih i zadnjih točkova čime se postiže daleko bolja upravljivost i kontrola proklizavanja i stabilnosti. Model Y se takođe odlično ponaša na kiši, snegu, blatu ali i na neasfaltiranim putevima. Menjač je naravno automatski.

Što se tiče autonomije, Model Y dolazi kao što je i pomenuto u tri različite varijante:

  • Model Y – domet 455 km – najveća brzina 217 km/h – ubrzanje 0-100 km/h je 6,9 s
  • Model Y Long Range – domet 533 km – najveća brzina 217 km/h – ubrzanje 0-100 km/h je 5,0 s
  • Model Y Performace – domet 514 km – najveća brzina 250 km/h – ubrzanje 0-100 km/h je 3,7 s

Vreme punjenja na Teslinim tzv. Super-punjačima varira u zavisnoti od kapaciteta i ispražnjenosti baterije, ali prosečno od gotovo prazne do 80% pune baterije, možemo reći da je 30 minuta.

Najprodavaniji auto u Evropi 2023

Tesla Model Y je sjajan primer inovativnog i ekološki prihvatljivog automobila. Sa izvanrednom kombinacijom performansi, udobnosti i prostora, ovaj krosover postavlja nove standarde u industriji automobila. Sa sve većim brojem električnih vozila na tržištu, Model Y se ističe kao pouzdan izbor za one koji žele da se prebace na ekološki prihvatljiviji način vožnje bez žrtvovanja stila ili udobnosti. Tako je bez sumnje i sa pravom Tesla Model Y najprodavaniji auto u prvom kvartalu 2023 godine u Evropi.

kibost-car

Prijavite se na listu novosti

Budite korak ispred. Prijavite se za primanje vesti putem emaila i budite prvi koji će saznati za najnovije ponude, promocije i događaje u vezi sa svetom električnih automobila

Uspešno ste se prijavili